Publicaties

Artikel in BN/De Stem op 4-12-2012
artikel in Bn De Stem over Sitar Music

Artikel in BN/DeStem op 25-8-2006 door Peter Korz
Fraai getingel, getokkel en gefluit
Vrijdag 25 augustus 2006 – In het centrum van Breda is gisteravond het Plus-Beiaardfestival 2006 van start gegaan. Opmerkelijke combinaties van instrumenten kenmerken ook dit jaar weer het initiatief van stadsbeiaardier Jacques Maassen.

Op het eerste concert dat onder het motto ‘Van ver en dichtbij’ vanaf de toren van de Grote Kerk werd gepresenteerd, lieten een sitarspeler en een kunstfluiter twee totaal verschillende geluiden horen. Eeuwenoude, maar voor Breda vertrouwde klanken van het carillon mengden zich het eerste half uur wonderschoon met die van de sitar, het traditionele Indiase snaarinstrument met de lange hals. De magie rondom de sprookjesachtige snarenweelde vol boventonen laat zich doorgaans het beste beluisteren in een geconcentreerde omgeving. Opzienbarend, maar voor de balans van beiaard en sitar onvermijdelijk, was dan ook de versterking die het mogelijk maakte om het fraaie getingel en getokkel duidelijk te onderscheiden. Het werd voor de binnenstad een aangename verrassing. Jan van Beek, geschoold bij een vooraanstaande Indiase sitargrootmeester, improviseerde samen met Jacques Maassen op ‘Singhendre Madhyam’, de melodische ‘raga van de vroege avond‘. Een indrukwekkende muzikale trance overspoelde vervolgens de Bredase koopavond.

Herhaalde patronen met subtiele instrumentale nuances zorgden voor een bijna hypnotiserend effect, vergelijkbaar met de luisterervaring bij ‘minimal music’. Een volkswijsje met twee elektronische ritmeboxen als basis haalde daarna het publiek uit de Aziatische sferen.

Het bleef donderdag niet alleen bij deze wereldpremière voor beiaard en sitar. Voor het tweede deel van het programma werd door Maassen namelijk kunstfluiter Geert Chatrou aangekondigd. Maar wat bij het vorige muzikale duo nog in prima balans verkeerde, viel op de begane grond aanvankelijk tegen. Ondanks de verbazing die bij nietsvermoedende voorbijgangers van de gezichten viel af te lezen, bleef de beleving bij het gefluit en het klokkenspel achter bij de mix van carillon en sitar. Na signalen uit het publiek klonk Bachs ‘Badinerie’ echter veel beter in de herhaling, en kwamen ‘Summertime’ en het al even populaire ‘Michelle’ ook glimmend uit de muzikale verf. De virtuositeit van zuiverheid, snelheid en hoogtebereik die Chatrou tot wereldfluiter heeft gemaakt, werd dan ook pas aan het slot van het buitenconcert hoorbaar.

Vrijdagavond en zaterdagmiddag wordt het openbare beiaardspektakel met nog meer grensverleggende klanken vervolgd, voorafgegaan door torenklanken van het Klokkenluidersgilde en hopelijk bij net zo gunstig buitenweer als donderdagavond.
Concert I ‘Van ver en dichtbij’ in het kader van het Plus-Beiaardfestival 2006 met Jacques Maassen (beiaard), Jan van Beek (sitar) en Geert Chatrou (kunstfluiter). Gehoord op donderdag 24 augustus in het centrum van Breda. Concert II ‘Jazz en lichte muziek’

recensie artikel beiaardfestival breda recensie artikel het vliegend tapijt breda

recensie artikel concert india klassiek noordwolde  ashok pathak raga indiase volksmuziek