Muziekmeditatie

De belangstelling voor yoga en meditatie neemt steeds verder toe. Mensen willen in de hectiek van de moderne samenleving een rustpunt vinden waarbij ze verdieping en verbinding ervaren. Het beter kunnen omgaan met stress, fitheid en ontspanning zijn enkele positieve effecten van het beoefenen van meditatie en yoga. Er bestaan verschillende variaties en methodes met diverse doeleinden. Nada Yoga maakt gebruik van technieken van andere yoga vormen waarbij ademhaling, houding, aandacht en ontspanningsoefeningen belangrijk zijn, maar het accent ligt vooral op beleving van klank en muziek, met stilte als belangrijke bondgenoot. Aandachtig luisteren verhoogt het niveau van gewaarzijn en helpt je om je innerlijke zelf met de buitenwereld te verbinden.  Mooie muziek werkt verheffend en kan geblokkeerde emoties raken en helen. Het kan je troosten, een diepe rust geven of juist stimuleren tot actie.

Aanbod:

Ik ben inzetbaar bij themadagen of workshops voor yoga-, meditatiegroepen en opleidingen. Bij een muziekmeditatie of Nada Yoga sessie gebruik ik Indiase instrumenten zoals tanpura, sitar en surbahar. Er zijn verschillende varianten of aanvullingen mogelijk, zoals Om-chanten, mantra’s zingen, ademhalingsoefeningen en/of een (geleide) meditatie. Een (na)bespreking van ervaringen en/of uitwisseling over  achtergronden met betrekking tot de muziek, instrumenten, de Indiase cultuur en yoga-filosofie behoren tot de mogelijkheden. Meer informatie.

Het bijzondere van Indiase instrumenten: 

Opvallend is de rijkdom aan boventonen en subtiliteit in tuning; alles is verstelbaar op deze instrumenten: frets, brug, snaren etc. De sitar en surbahar bieden bijzondere expressiemogelijkheden zoals de meend-techniek. Dit zijn glijtonen die op de rek van de snaar gespeeld worden en waarmee noten op een vloeiende manier met elkaar verbonden of naar elkaar toe gebogen kunnen worden. Verder kan de melodie ondersteund en gecombineerd worden door het gebruik van speciale snaren (chikari) waarmee je interessante ritmepatronen kunt spelen.

Al deze eigenschappen maken dat deze instrumenten bij uitstek geschikt zijn om een meditatieve sfeer te creëren en ze te gebruiken voor Nada Yoga. Maar het is meer dan zomaar een klanktapijt. Je wordt meegenomen op een reis door meer dan drie octaven. Een verhaal zonder woorden maar met een boodschap die je gevoel kan raken, de verbeelding prikkelt en je in contact kan brengen met diepere bewustzijnslagen. Deze muziek komt voort uit een eeuwenoude traditie en heeft het vermogen om je in vervoering of een soort trance te brengen, maar wordt soms onterecht geassocieerd met een cultus van zweverigheid. Jammer, want Indiase muziek is een volwaardige klassieke traditie en herbergt veel schoonheid, artisticiteit en virtuositeit.

Wil je een muziekmeditatie organiseren? Kijk dan bij contactgegevens.

muziek meditatie sitar indiase volksmuziek